Grip op zwerfafval

Het laat zich niet altijd even gemakkelijk verwijderen dat zwerfafval. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om zwerfafval te lijf te gaan. Een tweet in juni leverde genoeg reacties op om eens serieus aandacht te besteden aan het grijpen of vanuit het zwerfafval gezien gegrepen te worden.

Ervaringen

Op 28 juni kwamen op een tweet van Wastetime verschillende reacties binnen n.a.v. ervaringen met afvalgrijpers. Daarbij kwam naar voren dat er verschillende zwerfafvalrapers zijn.

Er zijn er die handschoenen aantrekken een plastic zak pakken en aan de slag gaan. Soms met dubbele nitril handschoenen. Soms met werkhandschoenen.

Fred heeft een door de gemeente verstrekte grijper aangepast om blaren te voorkomen. Hij heeft een prima grijper, platte blikjes zijn moeilijk te pakken, maar die klemt hij tussen zijn schoenen om ze eenvoudiger op te kunnen pakken. Hij heeft alleen problemen met het pennetje wat als scharnierpunt dient voor het handvat. Het is een glad pennetje wat er soms uitkomt. Iets wat natuurlijk frequenter wordt als het pennetje door het regelmatig schuiven verder afslijt. Wellicht kan een oplossing gevonden worden door het pennetje te vervangen door een patentboutje.

Uit Engeland kwam een reactie van Nikki. Zij gebruikt de “Helping Hand 33″ Standaard Litter Picker” die als prettig in het gebruik wordt ervaren en de meeste dingen oppakt.

Er zijn ook goede ervaringen met de “Streetmaster Pro” grijper, omdat hij prettig in de hand ligt en je er goed mee bij de voorwerpen kunnen komen. De Stichting GoClean De Liemers hebben deze grijper als “datagrijper” uitgevoerd. Deze grijper is voorzien van een stevige houder voor het plaatsen van een mobiele telefoon. Daarbij kan met een druk op de knop een foto van het nog te rapen afval worden gemaakt voor registratie in bijvoorbeeld Litterati.

De Flora grijpers worden niet door iedereen als prettig ervaren, omdat hij voorwerpen van opzij pakt en bij verschillende personen tot kramp in de handen leidt. Lekjutters Vijfheerenlanden kan er echter prima mee uit de voeten. De metalen opbouw wordt als stevig ervaren maakt het verwijderen van peuken tussen straatstenen mogelijk. Dit in combinatie met een IKEA wasmand voorzien van een draagriem met kliksluitingen voor het meenemen van het zwerfafval. Deze mand waait niet heen en weer en er duidelijk te zien wat erin zit.

Eric die op zijn scoot mobiel zwerfafval te lijf gaat, gebruikt ook een flora grijper. Aan het einde van de grijper heeft hij met een slangenklem een zogenaamde potmagneet bevestigd, zodat hij heel eenvoudig CO2 patronen te pakken kan krijgen. Eric ruimt dagelijks op trajecten van meer dan 60km zwerfafval op. Als er iemand een voorbeeld is, dan is Eric dat wel. Per Dag verzameld hij 3 tot 4 zakken zwerfafval. Al eens uitgerekend wat dat op jaarbasis is?

Hoe maak je een keuze?

Er zijn natuurlijk meerdere soorten grijpers die gebruikt worden. We lichten 2 soorten toe die we regelmatig tegen zijn gekomen. Het gebruikscomfort blijft sterk persoonsgebonden. Van deze soorten zijn varianten in verschillende lengte’s verkrijgbaar. Ze zijn dus af te stemmen op je lengte en de plaatsen waar je zwerfafval op wilt ruimen. Wellicht iets om even uit te proberen voor je een keuze maakt. Het komt ook regelmatig voor dat gemeente’s en instanties grijpers in bruikleen geven of gratis ter beschikking stellen. Dan is er vaak geen keuze.

De Street MasterPro welke in Nederland onder meer wordt geleverd door DeBries is een grijper die als prettig wordt ervaren. Hij is verkrijgbaar in verschillende lengtes, waarbij de grootste lengte bedoeld is voor het bereiken van sloten en greppels.

De Streetmaster Pro. Foto: wastetime 2020

De handgreep van de streetmaster pro ligt prettig in de hand. Het rode pennetje wil weleens verschuiven. Zoals bovenstaand door Fred gemeld. Daarnaast is de grijper 90 graden draaibaar zodat hij af te stemmen is op je persoonlijke voorkeur. Een heel prettige optie.

Dit slijt wel wat harder op ruwe ondergronden. Foto: wastetime 2020

De flora grijper wordt als duurzaam ervaren, omdat hij grotendeels uit metaal is vervaardigd.

De Flora grijper. Foto: wastetime 2020

Ervaringen zijn er om te delen

We hebben deze twee types grijpers beoordeeld, omdat hiervan de ervaringen zijn gedeeld. Heb jij ervaringen met bovenstaande grijpers, een van vele andere grijpers of misschien wel je eigen fabrikaat. Wil je deze ervaring delen? Laat het weten via onze website zodat we in de toekomst een update kunnen plaatsen?

Veel succes met het inzamelen van zwerfafval !