ZonderMeer

Zwerfafval kent globaal 2 stromen. De ene stroom wordt gevormd door verpakkingen. De andere stroom wordt gevormd door afgedankte producten. We kijken in de deze blog naar de eerste stroom en met name naar een een paar bedrijven en organisaties die zich inzetten om deze afvalstroom te beperken of op zijn minst beheersbaarder en minder milieubelastend te maken.

De titel van deze blog zegt het eigenlijk al. Een product “zonder meer” dus eigenlijk een product met geen of een beperkte verpakking. Waar de weg steeds vaker wordt ingeslagen van een verzamelverpakking naar een individuele verpakking wordt de weg bewandeld van een verdere toename van verpakkingsmaterialen.

Moet dit? In het kader van de houdbaarheid van een product? Moet dit in het kader van de voedselveiligheid? Ja wellicht bij sommige producten. Maar er zijn zoveel meer producten dan voedsel alleen die zijn verpakt.

En ja een verpakking heeft vaak een dubbele functie. Er staat immers op aangegeven wat de inhoud van de verpakking is. Ooit een etiket tegenwoordig steeds vaker een onderdeel van de etiket opmaak. Of het vaak gelezen wordt? Daar twijfel je soms wel aan als je naar de lettergrootte van de opdruk kijkt.

In onze vaak geprezen digitale tijdperk kan deze informatie op veel meer manieren overgebracht worden. Denk bijvoorbeeld aan Barcodes die een link vormen met het internet. Dit is niet altijd mogelijk maar zeker een optie die in heel veel gevallen wel gebruikt kan worden. Daarnaast is het een mogelijkheid de meest recente informatie over een product te delen.

Daarnaast hebben verpakkingen te vaak het “single use” etiket. Niet letterlijk opgeplakt natuurlijk. Kan het anders? Jazeker ooit was het ook anders en ook heel gewoon. Gewoon losse producten en herbruikbare verpakkingen. Terug in de tijd? Nee vooruit, met kwaliteit naar morgen.

Zero Waste Nederland

Hoewel Wastetime niet aan grenzen is gebonden kijken we ook graag dicht bij huis. Als we naar het westen gaan komen we in Breda waar je Zero Waste Nederland vindt. Als Frontvrouw tref je Elisah Pals.

Zero Waste Nederland staat, zoals ze zelf aangeven voor een wereld waarin afval niet bestaat. Je leven leven, zonder afval achter te laten. Dit zou de nieuwe norm moeten zijn, zoniet in de nabije toekomst moeten worden.

Met name aandacht voor de eerste stap, het verminderen van afval is belangrijk. Aandacht voor de oplossingen om overheden, organisaties en bedrijven een stap vooruit te laten maken in het terugdringen van verpakkingsafval.

Zero Waste Nederland ondersteunt bij het beleid. Het analyseren van afvalstromen, het beantwoorden van vragen, het informeren middels lezingen zijn speerpunten om verantwoordelijkheden van bedrijven vorm te geven.

Naast het ondersteunen van bedrijven worden ook burgers ondersteund. Met de Zero Waste Wandeltours wordt je als het ware bij de hand genomen en ga je met een “local” op weg in jouw woonplaats. Te voet of op de fiets. Je bezoekt samen tenminste 5 locaties die inzetten op afvalvrij. Er is aandacht voor voorraadproducten, verse groenten voor dagelijks gebruik maar ook bedrijven als lunchrooms of koffiezaakjes komen voorbij. Wellicht ben je al bekend met deze locaties die herkenbaar zijn aan deze raamstickers.

De tours worden georganiseerd in kleine groepjes.

Meer informatie, tips en adressen vind je op de website van Zero Waste Nederland.

Ben Groener

Toen we het verzoek plaatsten om aandacht te besteden aan “Ben groener” uit Berkel Enschot kwam er een stroom aan informatie los. Daaruit blijkt niet alleen ondernemerschap maar ook een grote betrokkenheid.

Ben groener gaat voor 100% plasticvrije verpakkingen. Verpakkingen en opvulmiddelen van toeleveranciers worden hergebruikt en krijgen daarmee een 2e leven. Daarnaast worden de verpakkingen zoveel mogelijk afgestemd op het volume van het verpakte artikel. Geen lucht vervoeren maar het aantal producten per zending maximaliseren, waardoor minder energie benodigd is per verzonden product. De 100% plasticvrije verpakkingen kunnen allemaal gerecycled worden. Dus geen standaard plakband maar papieren-plakband.

Is er sprake van vulmiddel dat aanvullend op dat van leveranciers wordt gebruikt dan zullen dit stukjes karton zijn maar ook 100% biologisch afbreekbare opvulchips.

Wil je verpakkingsloos? Je kunt op afspraak jouw producten op komen halen.

Ook wordt er verder nagedacht over hergebruik i.p.v. recycling. Een toekomstplan bestaat uit het inzamelen van kleine dozen zodat die hergebruikt kunnen worden door webwinkeliers. En daardoor een 2e leven krijgen. Hergebruik in plaats van eenmalig gebruik.

Diana ziet nog meer mogelijkheden zoals de opvulchips die ook gebruikt kunnen worden om mee te knutselen. Toekomstplannen die nog vorm moeten krijgen.

RUMML

Een vreemde eend in de bijt? Misschien wel, maar voor de aanpak van een groter probleem.

RUMML uit Utrecht zet in op het kleine afval, waar afvalrapers zich vaak mee geconfronteerd zien. Sigaretten filters, dopjes van flesjes (ja er zijn er nog zonder statiegeld) kroonkurken, snoeppapiertjes, kauwgom, en alle andere kleine verpakkingen ……………………………

Om te voorkomen dat deze in het milieu terecht komen doe je deze voortaan in de RUMML die is gemaakt van 100% gerycycled materiaal. De RUMML is compact en overal meer naar toe te nemen.

Je kunt ervoor kiezen de RUMML te hergebruiken. Dit zal afhankelijk zijn van de inhoud. Maar de mogelijkheid is zeker aanwezig.

Pieter Pot

In de wereld van verpakkingsloos is Pieter Pot natuurlijk geen onbekende.

Toen we Pieter Pot benaderden gaven ze aan vooral op de Impact-Pagina op de website te kijken voor hun filosofie en aanpak. Die pagina is heel duidelijk: “Het is tijd om een eind te maken aan al dat afval, te beginnen met de onnodige verpakkingen van je dagelijkse boodschappen”.

Pieter Pot zet hierbij in van het verpakken van levensmiddelen in herbruikbare potten in combinatie met een retour-systeem voor deze potten.

De 3 redenen die Pieter Pot aanhaalt waarom werken met potten schoner is:

1. Een wegwerpverpakking recyclen kost meer energie en veroorzaakt meer CO2-uitstoot dan het hergebruiken van een verpakking.

2. Een deel van wegwerpverpakkingen kan wel worden gerecycled, zoals bioplastic, recyclebaar plastic of karton. Maar dat kan lang niet met alle verpakkingsmaterialen. En recyclen kan helaas maar een paar keer.

3. Plastic en karton dat in aanraking komt met voedsel, moet verplicht uit nieuw materiaal bestaan. Daardoor is voedsel dus nooit uitsluitend verpakt met gerecycled plastic of karton.

Op dit moment staat de teller op ruim 1,1 miljoen bespaarde verpakkingen. Kun jij je voorstellen hoeveel energie en grondstoffen hiermee al bespaard zijn?

Voor de bezorging heeft Pieter Pot bewust gekozen voor PostNL. Momenteel de duurzaamste vervoerder die in heel Nederland bezorgt en actief werkt aan de vergroening van het wagenpark.

Als je op de website van Pieter Pot kijkt kom je ook kunststof verpakkingen tegen van bijvoorbeeld Ecover. Ook deze stuur je retour nadat ze leeg zijn. Ze vallen dus gewoon onder het retoursysteem en worden opnieuw gevuld.

De groei van Pieter Pot laat duidelijk zien dat de betrokkenheid binnen de samenleving toeneemt.

Winstgevend

De groep van betrokken ondernemers wordt steeds groter. Als we deze ondernemers mogen zien als pioniers, dan zullen het deze pioniers zijn die de gevestigde orde laten zien dat duurzaamheid prima past in een ondernemingsplan dat ook winstgevend kan zijn. Wanneer haakt de gevestigde orde aan? Er zijn er die al voorzichtig een eerste stap zetten. Maar het valt niet mee om koudwatervrees te overwinnen……………..